Alkukesän touhuiluja

Alkukesän touhuiluja
Riippumatto löysi viimein paikan, kun saimme rannasta raivattua kuusentaimia muualle.

Meidän möksällä on tapahtunut vaikka mitä ja siitä syystä täällä blogissa on ollut hetken melko hiljaista. Kerrottavaa on siis vaikka kuinka, jippii! Tällä hetkellä työn alla on laiturin rakentaminen kaikkien muiden alkukesän hommien lisäksi. Laiturin rakentaminen on ollut niin iso kokonaisuus, että kirjoittelen siitä ihan oman tarinan myöhemmin. Kerron nyt kuitenkin vähän pienemmistä muutostöistä.

Grillikatoksen parantelua

Möksän pihassa on grillikatos, joka toimii meille kesäkeittiönä. Rakennus on ollut aiemmin punainen. Nyt maalasimme sen samalla mustalla sävyllä, jolla päämökin, aitan ja huussit viime kesänä. Kesäkeittiön lattian virkaa on toimittaneet kestopuusta tehdyt ritilät, joiden huono puoli on ollut se, että rakoihin on kerääntynyt syksyisin suuri määrä lehtiä ja muuta metsän roskaa. Mitenkään kätevästi niitä välejä ei saa siivottua.

Päätimme vaihtaa ritilän tilalle betonilaattaa. Ritilän alla oli onneksi valmiina hiekkaa. Mikään pikkuhomma laattojen asentaminen ei silti ollut. Lopputulos kuitenkin palkitsee, nyt ei tarvitse pelätä, että ritilöiden alta löytyy lehtien lisäksi jyrsijöiden pesiä. Laatoja jäi vielä muutamia ylikin, joten askartelin niistä yhden portaan lisää huussille.

Kesäkeittiön sisustusta tulee varmaan miettiä sitten joskus myöhemmin, kun suunnitelma on täsmentynyt ja rahat sen toteuttamiseen säästetty. Ainakin pöytätilaa pitää lisätä, jotta on tilaa silputa ja vatkata ja mitä kaikkea muuta sitä nyt mökkiläinen kesäkeittiössä puuhaakaan.

Muutoksen kokenut kesäkeittiö ja hetken mielijohteesta syntynyt pikkuterassi.

Ja ai niin! Ne yli jääneet ritilät, niistä tuli pikkuterassi kesäkeittiön viereen. Palaset taas loksahtelivat paikalleen remontti-flowtilassa. Jos joku ihmettelee, että niin missä tilassa, tarkoitan sillä sitä, kun kulkee ympäriinsä ja tekee työn siellä, toisen täällä ja jokaisen tekeminen synnyttää aina uuden idean ja sen myötä työn. Vaikea selittää, mutta minulle tuntuu käyvän niin aika usein nykyään. Esimerkiksi nyt oli mielessä maalata katos. Samalla voisi asentaa uuden lattian sinne. Ylijääneistä ritilöistä voisi tehdä terassin, mutta olin jo ehtinyt sille luontevalle kohdalle laittaa istutuslaatikot. Siispä siirrän istutuslaatikot. Näin ne päivät kuluu ja tekemistä piisaa. Eipähän tule aika pitkäksi.

Vaikka istutuslaatikot on kertaalleen siirretty, on kasvu jo ehtinyt vauhtiin. Retiisin alkuja näyttäisi nousevan. Ennen siirtoa istutettuja herneitä näyttää nousevan sinne tänne suorien rivien sijaan, mutta väliäkö tuolla, nouskoon!

Pihasta mieleen tulikin, että meillä kun kasvaa isoja haapoja pihapiirissä niin lehtiroskaa piisaa. Valitin serkulleni, että en enää tiedä mitä näille kaikille lehdille pitäisi tehdä. Hän vinkkasi lehtikompostin perustamisesta. Helppoa ja kätevää, maatuminenkin tapahtuu noin vuodessa. Valmiita lehtikompostoreita saa toki ostettua, mutta muistin että meillä kotona on verkkoa joten nekin eurot saa säästettyä, kun tekee itse. Niin tein ja alla näkyy lopputulos. Pilkoin Seppo-silppurin avulla myös rannasta leikatut kaislat kompostin joukkoon. Ilmaista multaa odotellessa.

Lehtikomposti tarvitsee toimiakseen happea ja kosteutta. Laitoin pohjalle risuja Marttojen ohjeen mukaisesti. Sitten lehtiä, multaa ja kompostiherätettä kerroksittain. Päälle vettä kastelukannulla. Sekaan silputtuja kaisloja. Katsotaan kuinka käy.

Pieniä sisustusjuttuja sisällä

En varmaan ikinä lakkaa ihmettelemästä pikkujuttujen tärkeyttä. Niistä pienistä kauniista sisustusasioista ja muutoksista tulee niin hyvä mieli. Minulle tuli toukokuun alkupuolella ihana mökkivieras, ja sen innoittamana tartuin viimein jo pitkään hautomaani suunnitelmaan huonekalujen uudelleen järjestelemisestä. Hieman tämä tosin vaati hankintoja. Ostimme tarkoituksella parisängyn, jonka saa tarvittaessa jaettua kahteen 80cm leveään yhdenhengen sänkyyn. Silloin budjetti ei kuitenkaan enää venynyt kapeampien petauspatjojen ostamiseen. Nyt kävimme viimein ne hankkimassa, ja erotin sängyt seinän viereen. Kävelyväylään tuli reilusti tilaa, ja kun heittelin erilaisia sisustustyynyjä sängyille, ne kelpaavat päivälläkin ajanviettoon. Tykkään.

Yhdet päikkärit olen ehtinyt tässä nurkassa nukkumaan ja nukutti melko makeasti.

Meillä on ollut sekalaisen tavaran varastona sängyn vieressä emännänkaappi, joka oli jäänyt edellisiltä omistajilta Möksälle. Siirsin sen lähelle ruokapöytää ja laitoin takaisin siihen käyttötarkoitukseen, johon se lienee luotu – astiakaapiksi. Löysin kirpputorilta aivan ihania värikkäitä astioita, ja ai että taas sielu lepäsi, kun sain järjestellä niitä paikalleen. Niin kaunista.

Olen haaveillut seinälle tauluja, joista olisi helppo hahmottaa lähistön vesireittejä. Nyt viimein sain aikaiseksi myös ensimmäisen taulun askarreltua ja ripustettua. Laitoin viereen myös karttamerkkien selitykset, jos ne vaikka juurtuisivat jotenkin alitajuntaan.

Ensimmäiset karttataulut seinällä.

Tässäpä tärkeimmät uutiset tällä erää. Terveisiä Äänekosken Sumiaisista, Rannankylältä, meidän Möksältä!

2 Kommentit tuotteelle “Alkukesän touhuiluja

  1. Olette tehneet kivoja uudistuksia mökillä. Minulla mökkityönä järjestelyä ja karsimista. Nyt, kun tavaroita on laitettu pois aika paljon, alkaa mökki näyttää selkeämmältä ja jopa uudistetulta. Vielä on hommaa, mutta vähemmän enää.
    Ihanaa kesän jatkoa! 🐱

    • Kiitos! 😊 Asia kerrallaan, pikkuhiljaa tulee päivä päivältä enemmän oman näköinen. Järjestely ja karsiminen kuulostaa tutulta, tosin kun ei tahdo raaskia mitää heittää pois niin se on monesti enemmän sitä järjestelyä.😅 Mukavia touhuilupäiviä sinne ja aurinkoista mökkikesää! 😊🌻

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*