Avantoa avaamassa

Avantoa avaamassa
Työn tulos ja työkalut.

On sitä ihminen hullu. Että vapaaehtoisesti kairaa ja sahaa reikää jäähän vain siksi, että pääsee sitten kastautumaan henkeäsalpaavaan kylmään veteen. Viimeksi tähän hupiin, avannon avaamiseen, kului kaksi tuntia. Avannossa vietin aikaa ehkä yhteensä 1.5 minuuttia. Silti olen sitä mieltä, että se on sen arvoista.

Avannon avaamiseen on varmaan niin monta tyyliä kuin tekijääkin. Meillä homma hoituu melko perinteisesti kairan, jääsahan ja tuuran kanssa vuorotellen ähisten. Tässä kuvakertomus tammikuisesta avannonteosta.

Ensin kairataan reiät jäähän. Ilman reikiä jääsahalla sahaamisen aloittaminen ei onnistu. Tähän on varmaan niin monta tyyliä kuin tekijääkin, mutta minä tykkään tehdä reiät vähintään kaikkiin nurkkiin. Nyt kun jäätä oli paksusti, tein yhdeksän reikää siksi, että saan jään sahattua sellaisissa osissa, jotka jaksan pukata jään alle.
Sitten sahataan. Ja hikoillaan. Ja sahataan. Joskus kiroillaan. Ja jatketaan sitten sahaamista. Tämä on työn ehdottomasti raskain vaihe, jos jäätä on paksusti. Minä joudun pitämään taukoja ja luomaan itselle välitavoitteita. 10 vetoa ja tauko tahdillakin työstä selviää, hitaasti mutta varmasti.
Eka pala irti! Erävoitto!
Sitten pala liu’utetaan jään alle tuuralla. Sitä helpompaa, mitä enemmän saa ennen liu’utusta vettä jääpalan päälle, kannattaa siis ensin painaa alas ja sitten vasta sivulle.
Työvaiheita toistetaan kunnes avanto on auki, pala kerrallaan.

Harvoin meillä on tullut avannon teossa (eli myös Möksällä saunomisessa) niin pitkää väliä, että avantoon olisi kovin paksua kerrosta jäätä ehtinyt muodostua. Tällä kertaa niin oli kuitenkin käynyt, ja kun pakkastakin oli pidellyt, avannon avaamisessa oli kova työ. Alta viiden sentin jäähän avannon sahaa kohtuullisen nopeasti. Kerron seuraavalla kerralla tarkemmin siitä, miksi emme ole ehtineet Möksällä saunoa. Sen verran jo paljastan, että olemme tehneet pientä remppaa sisätiloissa.

Terveiset Äänekosken Sumiaisista, Rannankylältä, meidän Möksältä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*