Kesähaaveita

Kesähaaveita
Siinä se on, ensimmäinen iso projekti - mökkisaunan uudistus. Sitä ennen keskityn haaveilemaan pienemmistä muutoksista, kuten vaikka siitä että saunalle voisi viedä polku jota tallustella.

Kevät on suunnitelmien aikaa. Kaikkea katsoo vähän kriittisellä silmällä, voisiko tämä asia olla paremmin? Ratkaisujen keksiminen ja suunnittelu on lempipuuhaani. Päätimme jo Möksää ostaessa, että ensimmäisenä vuotena ei tehdä mitään mullistavia muutoksia. Katsellaan ensin, mitä mökki ja sen miljöö ehdottavat tai jopa suorastaan vaativat. On hyvä nähdä eri vuodenaikoja, auringonlaskun suuntaa. Omia heräileviä tarpeita, jotka voivat kummuta vaikkapa jonkin asian hankaluudesta.

Nyt on vuosi katseltu mökkielämää meidän vinkkelistä. Täytyy sanoa, että mitään kirkastumista tai täydellisiä ratkaisuja ei ole syntynyt. Mutta suunnitelmia tai etäisiä kaikuja niistä alkaa jo kumista nurkista. Nimesin viime keväänä ensimmäisen ison projektin, saunan perustusten uusimisen. Siihen ei ole vielä tartuttu, mutta suunnitelma tai unelma on kyllä jo laajentunut. Voisimme vaihtaa lauteiden paikkaa ja sen myötä tietysti kiukaan paikkaa. Suurentaa ikkunoita. Ehkä siirtää väliseinää. Homma siis laajenee. Budjetti ei ole laajentunut, joten on säästettävä ja maltettava mielensä. Toisaalta on varmaan hyvä että tehdään sitten kerralla kunnolla, kun isoon projektiin viimein tartutaan. Siitä milloin projekti etenee käytännön toteutukseen ei ole mitään ei ole varmuutta. Eikä tarvitsekaan olla. Kyllä sen sitten tietää, kun sunnitelma on valmis ja aika kypsä toteutukselle. Sitä ennen saa haaveilla.

Oleskelulaiturin suunnittelua

Sieluni silmin näen jo tuolla uuden laiturin kellumassa.

Viime kesänä huomasimme, että suurimman osan ulkona olo ajasta vietimme laiturilla, vaikka se hyvin vaatimaton onkin. Laituriin meidän kannattaa siis panostaa. Möksällä ei juuri ole terasseja, joten laiturista voisi tehdä viihtyisän ajanviettopaikan. Vaatimukset laiturille ovat: tarpeeksi tilava oleskeluun, riittävä veneen kiinnitystä varten ja ajettava. Suunnitelmissa on tehdä lauttalaituri, jolla voi tarvittaessa siirtyä hyvälle onkipaikalle tai lahden aurinkoisimpaan kohtaan.

Suunnitelma on nyt edennyt pitkälle ja olen melko varma, että se toteutuu tänä keväänä. Ponttoonit on hankittu, mies on hitsaillut runkoa valmiiksi, puutavara ja sen ostopaikkakin on valittu. Meillä on jopa piirustukset ja laskelmat kantavuudesta.

Möksän ranta on kovapohjainen, mutta sitä reunustaa kivistä koostuva rantatörmä, joka on noin puolen metrin korkuinen. Ponttoonien päälle rakennettava lauttalaituri pitää pystyä nostamaan talveksi pois järvestä, jotta jäät eivät sitä riko. Koska painoa tuollaisella lauttalaiturilla on melkoisesti, sitä ei niin vain nostella. Hyvä vaihtoehto olisi vetää laituri rannalle mönkijällä, harmi vaan että rantamme ei siihen sovellu. Niinpä homma laajenee.

Pihaunelmia

En muista milloin olisin aikuisella iällä piirtänyt. Että olisi ihan ottanut värit ja piirtänyt. Nyt kuitenkin kaivelin kaapista puuvärit. Harmillisesti osasta puuttui terä, eikä teroitinta tietenkään löytynyt mistään. Olin kuitenkin saanut päähäni suunnitelman Möksän pihaa varten, joten aloin innoissani piirtämään niillä välineillä, mitä saatavilla oli.

Unelma tuntuu taas olevan askeleen lähempänä, kun sen sai siirrettyä ajatuksista paperille.

En ole pitkään aikaan ollut mistään näin innoissani. Möksän piha on ollut minulle vähän hankala. Toisaalta tykkään, että piha voisi olla luonnontilassa. Piha on kuitenkin edellisillä omistajilla jossain vaiheessa ollut hoidettu nurmineen, kukkapenkkeineen ja pensaineen. Siitä ei toivomalla luonnontilaista tule, ainakaan hetkessä. Välitila ei ole kaunis. Haavan alkuja ja pajua kasvaa siellä täällä hoitamattoman nurmen seassa. Kerroin aiemmin kirjoituksessa täällä, kuinka koen jopa mökkihäpeää – osittain tuon pihan vuoksi. Hölmöjä ajatuksia, mutta minulle todellisia.

Nyt kun sain piirrettyä sen, mikä pihasta on mielestäni puuttunut, en malta odottaa toteutusta. Sitä tapahtuuko se tänä kesänä ei tiedä kukaan. Mutta nyt on suunta, jota kohti kulkea. Päämäärä. Ja se on jollain tavalla rauhoittavaa. Ehkä yksi mukavimpia mökkeilyyn kuuluvia asioita on puuhastelu. Sitä kuitenkin edeltää suunnittelu, jota voisi kyllä kuvaavammin kutsua unelmoinniksi tai haaveiluksi. Voi mielessään kuvitella miltä lopputulos näyttää aurinkoisena kesäpäivänä terassilla istuskellessa ja jääteetä siemaillessa. Mökki on haaveiden, joskus ihan pientenkin, toteutuspaikka. Koen sen tärkeäksi.

Terveiset Äänekosken Sumiaisista, Rannankylältä, meidän Möksältä!

0 Kommentit tuotteelle “Kesähaaveita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*