Mitä mökkeily maksaa?

Mitä mökkeily maksaa?

Olemme nyt mökkeilleet noin vuoden verran, ja tarkan markan muijana olen kirjannut ylös mökkeilystä aiheutuneet kustannukset. Ajattelin tässä artikkelissa kertoa, mitä mökkeily on tullut meille vuoden aikana maksamaan. Kun puhun kuluista, tarkoitan juoksevia kuluja. Niitä pakollisia laskuja, joita tipahtelee verkkopankkiin säännöllisin väliajoin.

Alustukseksi sen verran, että meillä tosiaan on seitsemänkymmentäluvulla rakennettu noin 40 neliön mökki 2000 neliön tontilla. Tontilla on lisäksi sauna ja grillikatos, sekä varasto jossa on pieni kesähuone. Mökillä vesi kannetaan järvestä. Sähköliitymä löytyy. Mökissä on kamina, mutta ei varaavaa takkaa. Meillä juoksevia kuluja aiheutuu kiinteistöverosta, vakuutuksesta, tiemaksusta ja sähköstä. Alla on kulut listattuna marraskuusta 2020 lokakuun loppuun 2021.

KuluHinta
Kiinteistövero149,07€
Vakuutus93,28€
Tiemaksu21,78€
Sähkö135,61€
Sähkönsiirto ja perusmaksu385,40€
Yhteensä785,14 €

Kiinteistöveroon ei oikeastaan voi vaikuttaa, se on mikä se on. Vakuutus olisi ollut hieman edullisempi, jos olisi ottanut vähemmän kattavan vaihtoehdon. Meillä on kuitenkin LähiTapiolan laaja mökkivakuutus, ihan varmuuden vuoksi. Laaja mökkivakuutus kattaa myös mökillä rikkoutuneen irtaimiston, kuten meillä esimerkiksi kajakit. Hintaeroa perustason vakuutukseen ei ollut juurikaan. Suppeaa vakuutusta, joka olisi kattanut pelkästään tulipalossa syntyneet vahingot en edes harkinnut. Tämä ei ole se osa-alue, missä haluan säästää.

Tiemaksu voi joillakin mökkeilijöillä kohota melko kovaksi kulueräksi. Mekin asumme mökkitiemme viimeisinä, ihan siellä päässä. Tiemaksu ei kuitenkaan ole suuri, koska ”isompi soratie”, maantie, on kaupungin ylläpitämä. Jos näin ei olisi, voisi tiemaksulaskun saapuessa vierähtää pieni kyynel, sitä tietä on nimittäin melko pitkä osuus mökkimatkasta. Onneksi näin ei kuitenkaan ole, ja tiemaksu on pieni. Juttelin tiekunnan puheenjohtan kanssa, ja hän kertoi, että hoitokulu on saatu pysymään näin pienenä esimerkiksi olemalla tarkka siitä, että jos tietä käytetään muiden kuin asukkaiden tarkoituksiin, on siitä aihetuneet rikot tiessä korjautettu niiden aiheuttajan kustannuksella. Meillä ei ole myöskään talvikunnossapitoa, eli aurausta ja hiekoitusta mökkitielle. On otettava huomioon se, että kun näitä on mies ja hänen isänsä hoitanut, aiheutuuhan siitä kustannuksia ja työtä.

Kaupunki vaatii jokaista asukasta ilmoittamaan, miten huolehtii kiinteistönsä jätteistä. Mökkeilijä ei voi siis vain ilmoittaa, että viemme roskat mukanamme kotipaikkakunnalle roskikseen. Meillä kävi siinä onni, että mökki on noin kymmenen kilometrin päässä kotoa. Tämä mahdollisti sen, että pystyimme tekemään ”kimppasopimuksen”. Kodin jäteastia riittää, koska koti on riittävän lähellä. Muutoin olisimme joutuneet joko liittymään johonkin yhteisistä jätepisteistä tai sopimaan naapureiden kanssa jonkinlaisen kimppajäteastiadiilin. Nyt ylimääräisiltä kustannuksilta säästyttiin ja tarkan markan muijaa hymyilyttää.

Ihanan kallis, mutta välttämätön sähkö

Lopuksi vielä isoin kustannus eli sähkö. Tai oikeastaan ei se sähkö edes ole kallista, kuten kaikki tietävät, vaan sähkönsiirto ja liitymän perusmaksu. Voisin alkaa paasata tästä asiasta, vaan mitäpä se hyödyttäisi, ilman sähköä olisi meidän mökkeilyt paljon vähemmässä.

Sähkönkulutus on täysin riippuvaista siitä, minkä verran mökillä aikaa viettää ja näin ollen sähköä käyttää. Viime kesän aikana sähköä ei juurikaan kulunut, kun lämmitystä ei tarvitse ja ruokakin kokataan pääsääntöisesti grillissä. Jääkaappia toki käytetään ja on se telkkarikin aika usein päällä. Tilanteen tulee kuitenkin muuttamaan tänä syksynä hankittu ilmalämpöpumppu, jota käytetään talvella lämmitykseen ja kesällä kelien sitä edellyttäessä viilentämiseen. Viime kesänä koko kesän sähkö maksoi vain noin 30 euroa (lisäksi tietysti siirto ja perusmaksu).

Syksyllä asennettu ilmalämpöpumppu sopii sekä lämmittämiseen että jäähdyttämiseen.

Talvella sähköä sitten kuluukin eri tavalla. Möksällä on kamina, joka kyllä antaa lämpöä nopeasti, mutta ei varaa sitä. Lisänä käytössä oli viimeisen vuoden aikana irtopattereita. Syys-, kevät- ja talviaikaan Möksällä oleiltiin pääasiassa viikonloppuisin. Kun kelit olivat pakkasella, Möksän annettiin olla kylmänä. Pattereille pidettiin ylläpitolämpöä kevään kosteina kuukausina, eli keleillä jolloin läpöasteita oli nollasta noin viiteen, ihan siksi että rakennus pysyisi kuivana. Nyt syksyllä Möksällä on ollut päällä ylläpitolämpö samasta syystä, mutta tällä kertaa ilmalämpöpumpun voimin.

Vertailuun voisi ottaa maalis- ja huhtikuun sekä syys- ja lokakuun sähkönkulutukset. Ja minä puhun euroista, mies ymmärtää enemmän niiden kilowattituntien päälle. Maalis-huhtikuussa sähkö siirtoineen oli maksanut 148,88€ , ylläpitolämpö silloin siis pattereilla. Syys-lokakuussa sähkö siirtoineen on tullut maksamaan 95,02€. En nyt ihan tarkaan muista, oliko lämpö päällä koko maaliskuuta. Nyt syksyllä on ollut, ja aluksi pidimme ilmalämpöpumppua melko isollakin. Vaikuttaisi siltä, että ehkä säästöä syntyy. Toki tuossa ei ole huomioitu sitä, mikä verran mökillä on muuten käytetty sähköä ko. ajankohtina. Ei siis ole luotettavaa tieteelistä tutkimustietoa, vaan ihan meikäläisen hihasta ravisteltua.

Meille oli tärkeää, että mökillä on sähkö. Se nimittäin lisää meille mökkeilyn viihtyisyyttä melko tavalla ja mahdollistaa mökkeilyn ympärivuoden. Jos mökillä haluaa viettää aikaa vain kesäkaudella, niin kyllä harkitsisin kiinteän sähköverkon sijasta aurinkopaneelein varustettua vaihtoehtoa. Sähkönperusmaksu on nimittäin kiinteä maksu, jonka joutuu maksamaan jokainen verkkoon liittynyt jokaiselta kuukaudelta, vaikka sähköä ei kuluisi yhtään.

Ympärivuoden mökkeily aiheuttaa kustannuksia, mutta on me siitä kyllä nautittu.

Meidän Möksälle ei vesi tule eikä mene ilman kantamista. Jos vesi- ja jätevesijärjestelmä olisi olemassa, tulisi siitä varmasti melkoinen kustannuserä lisää. Nettiliittymää en tähän myöskään laskenut, koska toistaiseksi olemme selvinneet ilman. Jonkinlainen mökkinetti on nyt kyllä mietinnässä, sen avulla ilmalämpöpumppua voisi ohjata kotoa sovelluksen avulla. Polttopuutkaan eivät taivaasta tipahda ja niitähän kuluu. Onneksemme olemme saaneet puita miehen vanhemmilta, joten ostopuita on poltettu vain parin motin verran. Kyllä niihinkin äkkiä euro poikineen menisi.

Selvää on, että vaikka hankkisi millaisen ja miten vaatimattoman mökin vain, lisäkuluja siitä tulee varmasti aiheutumaan. Noiden juoksevien kulujen lisäksi mökkeilyyn hujahtaa nopeasti tonni jos toinenkin, kun saunaan tarvitaan uusi kiuas, mökki pitää maalata tai katto uusia. Eurot vain vilisevät silmissä. Silti en hetkeäkään vaihtaisi pois, olen todella saanut mökkeilystä rahoilleni vastinetta.

Terveiset Äänekosken Sumiaisista, Rannankylältä, meidän Möksältä!

2 Kommentit tuotteelle “Mitä mökkeily maksaa?

  1. Kun miettii mökkikustannuksia pitää myöskin laskea oman työn arvoa. Teemme paljon työtä joka ei näy missään tulosriveillä. Kuinka monta tuntia käytät nurmikon leikkuun, polttopuun hankintaan, lumenlapiointiin.

    • Oikeassa olet kyllä, lukemattomia työtunteja tulee tehtyä ja pyöreitä päiviä. Mutta kyllä se palkitsee kun näkee työn tuloksen. 😅

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*