Mökkeilijätyypit

Mökkeilijätyypit
Möksällä on aikaa ajatuksille, välillä ihan joutavillekin. Mökkisaunan päälle elokuun tummuvassa illassa maistuu viinilasillinen, joskus kaksi.

Tuossa männä iltana saunassa istuskellessani aloin mietiskellä motiiveja mökkeilyn takana. Meillä kullakin lienee omat syynsä viihtyä valitsemassaan kesäasunnossa. Aika äkkiä mielessä alkoi hahmottumaan mökkeilijätyyppejä, alalajeja joita yhdistää tietyt ominaisuudet. Kirjoittaja kantaa täyden vastuun sepostuksistaan ja toivoo, ettei kukaan niistä loukkaannu. Tässäpä näitä, enemmän kuin hieman karrikoituja mökkeilijätyyppejä. Tunnistatko sinä joukosta hivenen itseäsi?

Ikiliikkuja

Ikilikkuja on nimensä mukaisesti aina työntouhussa. Jos mökiltä ei löydy mitään rempattavaa tai siivottavaa, voi lähteä sieni- tai marjametsään. Jos ei ole tekemistä, ei ikiliikkuja mökillään viihdy. Usein ikiliikkujan näkeekin vain käväisevän mökillään, tekemässä jonkin työn, jonka jälkeen hän viettää lyhyen kahvitauon laiturilla ennen lähtöään. Ikiliikkujalle tuottaa suurta nautintoa saada nähdä kättensä jälki.

Ikiliikkujan mökki onkin yleensä tip top kunnossa, toki usein pihassa on jokin keskeneräinen projekti. Ikiliikkujan pihapiirissä rakennuksia on usein enemmän kuin yksi, ihan jo siitä syystä, että niitä nikkaroimalla hän on saanut aikansa mökillä kulumaan.

Mökkinaapurina ikiliikkuja on vertaansa vailla, jos itse tarvitsee lainaan työkaluja tai vaikka pientä talkoo apua. Ikiliikkujalta saa parhaat vinkit ja sisäpiirin tietoa hyvistä tarjouksista ja rakennusmateriaaleista. Pienenä miinuksena ovat jatkuvat rakentamisen äänet.

Luontohörhö

Luontohörhön tunnistaa parhaiten puheista. Luontohörhö nimittäin saattaa esimerkiksi selostaa silmät innosta kiiluen, kuinka on seurannut kun muurahaiset lypsävät kirvoja. Luontohörhö ei välttämättä edes tiedä luonnosta paljoakaan, mutta on siitä äärimmäisen kiinnostunut. Hän ei epäile keskeyttää koko seurueen puhetta kuullessaan erikoisen linnun äänen. Luontohörhölle mökkeilemisessä parasta on juuri luonnon lähelle pääseminen.

Koska luontohörhö on kiinnostuneempi siitä, mitä on mökin ulko- kuin sisäpuolella on hänen mökkinsä usein hyvin vaatimaton. Luontohörhö yritää parhaansa mukaan mökkeillä ekologisesti, vaikka välillä siinä tietämättömyyttään epäonnistuukin.

Mökkinaapurina luontohörhö on huomaamaton, joskin aika tylsä. Toki joku voi pitää luontohörhön touhuilujen seuraamista viihdyttävänä.

Supersosiaalinen

Supersosiaalinen ei ole mökillään juuri koskaan ilman vieraita. Ja mitä enempi, sen parempi. Kuka sitä nyt jaksaisi yksin möllöttää. Supersosiaalinen on reilu tyyppi, joka ei niin pikkuasioiden takia stressaa. Talo elää tavallaan ja vieraat lähtee ajallaan. Päivällä otetaan rennosti, laitetaan ruokaa ja jutellaan. Illalla pelataan pelejä ja saunotaan.

Supersosiaalisen mökillä turha nipotus ja hienostelu on unohdettu, ja myös vieraiden oletetaan osallistuvan askareisiin. Supersosiaalinen panostaa mökillään majoitustilojen määrään, ja useiden rakennusten lisäksi pihapiiristä saattaa löytyä vielä teltta tai vaikka puumaja, jossa vieraat voivat yöpyä.

Mökkinaapurina supersosiaalinen on reilu, ja muistaa kutsua myös naapureitaan istumaan iltaa tai juhlimaan. Juhlia supersosiaalisella riittääkin, ja se toki voi olla myös häiriöksi.

Noushou

Eli no show. Surullinen mökkeilijätyyppi. Noushou ei tosiaan mökillään käy. Tai ehkä käy juhannuksena toteamassa, että kyllä oli paljon hyttysiä ja vähän polttopuita. Kauhea työleiri. Ehkä sitten ensi kesänä aloitetaan. Sitä ensi kesää ei kuitenkaan koskaan tule, ja mökki rapistuu rapistumistaan, surullisena, omia mökkeilijöitään odottaen.

Noushoun mökki saattaa olla millainen vain, hienosta huvilasta pieneen mökkeröiseen. Yhdistävä tekijä on kuitenkin aistittavissa oleva akuutti mökkeilijöiden puute. Noushoun mökkiä saattaa monikin vilkuilla sillä silmällä; onpa ihana paikka, tulisipa se pian myyntiin.

Massimies

Massimiehen mökki on hieno. Sitä kuvaillessa joutuu miettimään, voidaanko puhua edes mökistä. Usein kyseessä on uudehko kaikilla mukavuuksilla varusteltu huvila, jonka laiturissa on parkissa vesiskootteri tai pari. Massimies saapuu mökilleen katumaasturillaan usein vain viikonloppuisin, koska muulloin hän on töissä, tekemässä lisää massia.

Mökkinaapurina massimies ei paljoa kontaktia ota, usein hänellä on niin iso tontti, että naapureiden silmät eivät sinne näe. Massimiehen tietääkin saapuneen mökilleen vain etäisestä vesiskootterin moottorin pörinästä. Massimiehellä on aina kourassa älyluuri, jolla hän napsii kuvia sosiaalisessa mediassa jaettavaksi.

Möllöttäjä

Möllöttäjä nauttii täysin siemauksin kun saa vain olla ja möllöttää. Mökistä ei todellakaan tehdä mitään työsiirtolaa, vaan sinne mennään rentoutumaan ja viettämään aikaa yhdessä. Möllöttäjä ei suinkaan ole silti laiska, mutta hän panostaa mökillään mukaviin asioihin, kuten vaikka ruoanlaittoon, lukemiseen tai lenkkeilyyn.

Möllöttelijän mökki voi olla rempallaan, tai voi olla, että hän on ostanut palvelut paikalliselta mökkitalkkarilta. Joka tapauksessa möllöttelijän mökillä ei ole niin justiinsa, vaan pikemminkin siihen suuntaan.

Mökkinaapurina möllöttelijä on rento tapaus, toki hänellä voi olla välillä liikaakin aikaa seurata muiden tekemisiä.

Tämä näky saa sekä luontohörhön että ikiliikkujan huokailemaan innosta!

Että sellaisia höpsöjä tuumin. Toki mökkeilijä on harvoin noin korostuneesti mitään tyyppiä, vaan usein parin tai kolmen alalajin sekoitus, näin tuumii tämä luontohörhö möllöttelijä, joka välillä muuntautuu ikiliikkujaksi ja haaveilee joskus massimiesmökkeilystä. Oli motiivi mökkeillä sitten mikä tahansa, pääasia, että tekee sitä juuri sillä omalla tyylillään, nautiskellen. Kaikenlainen mökkeily on mahtavaa.

Terveiset Äänekosken Sumiaisista, Rannankylältä, meidän Möksältä!

2 Kommentit tuotteelle “Mökkeilijätyypit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*