Perjantai 13. päivä – onnenpäivä

Perjantai 13. päivä – onnenpäivä

Viimeisen kolmen vuoden aikana olen käynyt paljon mökillä. En omallani, vaan myytävänä olleilla mökeillä. En viihtymässä, vaan pettymässä.

Etuovi -sivustolla on myytävänä tälläkin hetkellä (tammikuu 2021) n.2800 loma-asuntoa, vaikka varsinainen mökinmyyntisesonki ei olekaan vielä alkanut. Tarjontaa siis on, mutta ei sen oikean mökin löytäminen helppoa ollut. Moni varmaan tietää sen tunteen, kun vatsan pohjaa kutittaa jännitys uuden alla. Luet ilmoituksen, jonka perusteella mökki vaikuttaa täydelliseltä. Otat yhteyttä myyjään, kyselet ja kiinnostut lisää. Pelkäät, että entä jos tämä mökki menee sivu suun? Sovit ajan näyttöä varten ja… dom dom doooom. Ei se ole tämä, minun mökki. Pettymys valtaa mielen, kunnes seuraava mielenkiintoinen kohde ilmaantuu, ja rumba alkaa alusta. Tämä on ollut osa elämäämme noin kolmen vuoden ajan, mutta nyt se on viimein ohi. Perjantaina 13.11.2020 unelmista tuli totta, minusta tuli mökin omistaja. Suuri helpotus valtasi lopulta mielen. Möksäksi kutsumamme vapaa-ajan asunnon ostaminen ei kuitenkaan sujunut ihan ongelmitta.

Monta mökkiä ja lopulta se oikea

Ihan ensimmäinen mökki, jota kävimme katsomassa, oli Möksän naapuri. Möksä ja naapuri olivat melko samanlaiset, varmaan samoilla kaavoilla tehty. Olimme kuitenkin sitä mieltä, että vaikka paikka on aivan ihana, eivät kiinteistön hinta ja laatu kohtaa. Naapuriakin (eli Möksää) vilkaisimme kauempaa, tulisipa joku vastaava kohde myyntiin. Möksä tulikin myöhemmin myyntiin ja oli myynnissä noin kahden vuoden ajan, siis melkein koko sen ajan, kun mekin mökkiä etsimme. Hinta oli kuitenkin meille liian korkea, eikä kohde sen vuoksi kiinnostanut suuremmin. Hinta laski viimein syksyllä 2020 meille sopivaksi, ja muutama tunti hinnan laskun jälkeen olimme jo sopineet näytöstä (seurasimme tosiaan ilmoituksia todella aktiivisesti).

Tämä se on, tämä tuntuu oikealta. Piinallinen odotus alkoi. Ensin odotetaan näyttöä. Tehdään tarjous. Odotetaan sen hyväksyntää tai vastatarjousta. Hyväksytään vastatarjous. Tässä vaiheessa helpotus valtasi mielen, mutta vain hetkellisesti. Kävi nimittäin ilmi, että Möksään oli olemassa vanhoja paperisia panttikirjoja, jotka olisi sähköistettävä Maanmittauslaitoksella, jotta pankissa voidaan edetä laina-asioissa. Piinallinen odotus jatkui. Onneksi odotusaika ei venynyt paljoa kuukautta pidemmäksi, vaikka kerran kauppa-aikaa jouduttiin siirtämään vielä koronavirustestien tulosten odottelun vuoksi. Ensimmäisen tarjouksen Möksästä olin jättänyt 28. syyskuuta ja kaupat solmittiin perjantaina 13. päivänä marraskuuta, Tuo tyypillinen epäonnenpäivä olikin tällä kertaa onnea täynnä, kun sain viimein käteeni Möksän avaimet.

Kuva Möksän rannasta, aurinkokin vielä näyttäytyi kun kauppoja alettiin hieromaan.

Vinkkejä mökin etsintään

Sitä omaa ja oikeaa mökkiä etsiessä oppi yhtä ja toista joten uskallan muutaman neuvon antaa mökin etsijöille, vaikka en varsinaisesti ammattilainen olekaan. Ensinnäkin hoida rahoitus kuntoon ajoissa. Jos tarvitset lainaa, kannattaa kysyä alustava lainalupaus heti kun alatte mökkiä etsimään. Hintaluokka on varmaankin osapuilleen selvillä, vaikka kohde ei vielä olisikaan. Näin joudutat asioita, kun se oikea osuu kohdalle.

Toisena kannattaa päättää ne kriteerit, jotka mökin tulee täyttää ja joista et ole valmis tinkimään. Meillä ne olivat: sijainti tarpeeksi lähellä kotia ja hinnan yläraja. Kun kriteerit ovat selvillä, voi antaa tunteen viedä. Joskus mökkikuume voi kasvaa niin kovaksi, että ilman kriteerejä tulee tehtyä hätiköityjä ratkaisuja (lue tarjouksia).

Kolmas vinkki on, että kannattaa soittaa myyjälle / välittäjälle, ja kysyä lupa voiko tontilla käydä jo ennen näyttöä fiilistelemässä. Moni paperilla hyvä mökki ilmenikin näin meille sopimattomaksi, kaikki asiat eivät vaan käy ilmi myynti-ilmoituksesta. Säästyy kaikilta vaivaa, kun varsinaista näyttöä ei tarvitse järjestää. Google Maps on myös hyvä apu mökin ”stalkkaamisessa”.

Lopuksi: luota tunteeseen ja toimi. Ainakin omalla kohdalla tiesin heti näytön jälkeen, että tämä se on. Silloin ei kannata aikailla tarjouksen jättämisessä. Tarjoa omasta mielestäsi sopiva hinta. Moni mökki meni meillä sivu suun, kun asiaa jäi tuumimaan.

Mökki on siis nyt hankittu ja etsintä on viimein päättynyt. Ah, autuutta. Tai mistäs minä sen tiedän, voihan olla, että mökkeily osoittautuukin ihan kurjaksi. Aika näyttää, mutta nyt olo on kovin onnellinen.

Terveiset Äänekosken Sumiaisista, Rannankylältä, meidän Möksältä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*