Pienen mökkikeittiön remontti

Pienen mökkikeittiön remontti

Kerron tässä artikkelissa meidän pienen noin 4,5 neliön kokoisen mökkikeittiön uudistuksesta. Pieneenkin tilaan saa mahtumaan yllättävän paljon, kun suunnittelee hyvin. Remontti tehtiin säästöbudjetilla, esimerkiksi jo olemassa olevia keittiökaappeja hyödyntäen.

Joulun alla se iski. Remppakuume. Meidän mökkikeittiötä ole voinut toiminnallisuudesta kehua. Keittiöön on päästäkseen on pitänyt kiertää nukkuma-alkovin kautta. Pienessä perähuoneessa on ollut jääkaappi, kahden levyn pöytähella ja kaikenlaista romua sekä liinavaatteita sisältävä korkea kaappi. Tosi kätevää, kun grillaa ulkona kesäkeittiössä ja huomaa, että jotakin taas sadannen kerran unohtui. Varsinaiset keittiönkaapit, jossa kuivaelintarvikkeita ja astioita on säilytetty, olivat pienen perähuoneen ja makuu-alkovin toisistaan erottavassa käytävässä. Vähän sekavaa, mutta jospa alla olevat kuvat selkeyttävät asiaa.

Perähuoneen pohjatyöt

Ennen joulua 2022 aloin lempipuuhaani, eli purkamiseen. Siinä kädenjälki ja muutos näkyy nopeasti, varsinkin kun nyt purkaminen oli lähinnä tavaran siirtelyä ja listojen irrottelua. Joulupäivänä pääsin maalaamaan pikkuhuoneen seiniä. Ensin mietin, onko se semmonen soveliasta? Että pyhänä maalaa. Maali ja pensselit kuitenkin huusivat: ”Nythän sinulla on aikaa!”. Tartuin siis toimeen ja maalaustyöt saatiinkin tehtyä ennen uudenvuodenaattoa. Uudenvuodenaattona laitoimme peräkammariin paikoilleen vielä uuden, paksumman lattiamaton.

Pieni tila vaatii huolellista suunnittelua

Isoin työ oli miettiä, miten keittiön toiminnot olisi järkevää ja ylipäätään mahdollista sijoittaa pikkuruiseen peräkammariin. Ajatus oli nimenomaan, että jatkossa kaikki keittiöön kuuluva löytyisi sieltä. Mietimme yhdessä ja erikseen päämme puhki. Kerrankin keksin aivan ihanan idean avohyllyineen. Mies otti mittanauhan ja havainnollisti, että yksikään kaappi ei siinä suunnitelmassa mahdu aukeamaan. Onneksi on joku järjen ääni rajoittamassa minun haihatteluja. Lopulta löysimme ratkaisun, joka toimisi. Harmiksemme täysleveää liesiuunia tilaan ei saa mahdutettua, ihan parista sentistä jäi kiinni. Tori.fi ei pettänyt tälläkään kertaa, sieltä löytyi hyvin budjettiin sopiva kapea liesi.

Valoa elämään

Seuraavaksi mies pääsi sähkötöihin. Tilassa ei ole aiemmin ollut kuin yksi pistorasia, eikä edes valoja muualla kuin jääkaapissa. Sähkötöitä siis riitti. Onneksi miehellä on niiden tekemiseen luvat, ja töiden hinnaksi muodostuikin tarvikekulut. Aktiivihiili liesituulettimen ostimme tutulta, jolle se oli jäänyt ylimääräiseksi. Mies asensi pistorasioita myös pitkään kaappiin, jossa meillä on nyt mikro ja kahvinkeitin. Näin ne eivät turhaa vie laskutilaa tasoilla.

Tee-se-itse aamiaiskaappi.

Kaappien ja kalusteiden asennus

Mittailimme ja mietimme siis niin kauan, että saimme jo olemassa olevat keittiönkaapit käyttöön perähuoneeseen. Eihän se ihan ideaalia ole, kun niitä ei ole siihen tilaan mitattu ja suunniteltu alun alkaen. Ei lopputuloksesta kuitenkaan mielestäni hullumpi tullut. Perähuoneessa (kuten muuallakaan meidän Möksällä) ei ole yhtään suoraa seinää tai nurkkaa. Kaapitkin asennettiin siis vatupassia vain suuntaa-antavana työkaluna käyttäen. Välillä suora olisi nimittäin näyttänyt tosi vinolta, kun katto heittää monta senttiä parin metrin matkalla.

Pienen keittiön remontissa on se hyvä puoli, että kaikki sujuu suhteellisen nopeasti, kun mitään ei ole paljon.

Toiminnallisuutta talveen

Yksi lempiasioista uudessa keittiössä on tiskiallas. Vesihän meidän Möksällä ei tule eikä mene ilman kantamista. Päätimme kuitenkin tähän pikkukeittiöön laittaa tiskialtaan. Sitä osaa arvostaa pikku juttuja, kuten sitä, että saa talvella pestä hampaat mökin lämmössä tai huuhtaista käytetyt astiat mökissä saunan sijaan.

Tiskiallas paikallaan, kaappien ovet vaativat vielä hienosäätöä.

Likavesi menee alakaapissa olevaan isompaan kanisteriin, joka tyhjennetään aina viimeistään pois lähtiessä. On tärkeää, että vesi ei jää ylläpitolämmöllä olevan mökin sisätiloihin, koska kyllä silläkin määrällä vettä saa jo vesivahingon aikaan.

Tässä vielä kuva allaskaapin sisäpuolelta.

Kulku uuteen paikkaan

Koko uudistustarvehan oikeastaan alkoi siitä, että keittiö oli hankalassa paikassa. Kulku sinne meni sängyn vierestä. Nyt kun koko keittiö oli siirretty käytävästä peräkammariin, oli käytävään mahdollista puhkaista uusi aukko. Siinäpä sitä hommaa olikin. Aukko sahattiin seinään, jossa oli peräti kaksi erilaista kerrosta puupaneelia ja iloisen oranssiksi maalattu vanha lastulevy.

Kaikki kerrokset saatiin sahattua. Yksi pystytuki piti siirtää. Lopulta irrotetuista puupaneeleista tehtiin aukon seinä- ja kattoverhoilu ja kynnys vanhasta mäntyisen sängyn päädystä. Kierrätysteema sai siis jatkoa.

Keittiön toiminnallisuus parani mielestäni huimasti! Olen niin iloinen tästä uudistuksesta. Työt saatiin valmiiksi tammikuun aikana. Mitä maksoi? Maali, pensselit, lattiamatto, sähkötarvikkeet ja uudet keittiön tasot yhteensä noin 360e. Liesi torista 50e. Liesituuletin 190e. Peitelistat 50e. Tiskiallas, vesikanisteri allaskaappiin ja viemäriletku 80e. Yhteensä arvioisin kustannusten olleen noin 750e, koska ihan kaikki pieni tarvike ei ole nyt tässä mukana. Jossakin vaiheessa voisi sijoittaa vielä välitilan laatoitukseen.

Tämän mökin eukon remppakuume on kuitenkin nyt laskenut vähäksi aikaa ja Möksällä vallitsee taas kevättalvinen rauha. Aurinko paistaa ja pilkilläkin on käyty.

Terveisiä Äänekosken Sumiaisista, Rannankylältä, meidän Möksältä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*