Siivousta ja sisustusta

Siivousta ja sisustusta
Tältä näyttää mökkeilijän maaliskuu paljusta katsottuna.

Maaliskuu on osoittautunut vallan mainioksi mökkeilyn kannalta. Aurinkoisina päivinä voi jo aistia häivähdyksen kesän lämmöstä. En malttaisi odottaa kesää. Nyt on kuitenkin aika nauttia näistä keväisistä päivistä, sillä lunta on vielä maassa pitkäksi aikaa. Olemme käyneet Möksällä alkukuusta lähinnä saunomassa, on ollut muuta menoa. Sen verran kuitenkin ahkeroitiin, että puuvarastossa on taas enemmän täyttä kuin tyhjää ja teimme kunnon kevätsiivouksen. Mökkikaipuu tuntuu menevän sykleissä aina välillä voimistuen sellaiseksi, että sinne on vain päästävä, edes saunaan ja avantoon, jos ei muuta. En kuitenkaan halua, että mökkeilystä tulee velvoite, niitä elämässä riittää muutenkin. Möksälle mennään, jos halutaan.

Olen alkanut huomaamaan, että siinä missä mökin omistaminen tuo vapautta tuo se myös vastuuta. Rakkaasta Möksästä on pidettävä huolta ja se taas vaatii aikaa ja rahaa. On oltava aikaa selvitellä, mitä kaikkea pitää huomioida ja selvitetyt asiat hoitaa mielellään ajallaan. Möksälle on päässyt kertymään korjausvelkaa. Kovasti nyt pohdimme ja laitamme asioita tärkeysjärjestykseen, sillä kumpaakaan, aikaa tai rahaa meiltä ei valitettavasti löydy rajattomasti. Ensimmäinen iso projekti on jo päätetty, mutta siitä lisää myöhemmin. Nyt kerron maaliskuun viimeisen viikonlopun puuhailuista, sillä pienelläkin tekemisellä saa, jos ei nyt ihmeitä niin ainakin näkyvää muutosta aikaan. 

Siellä se nyt killuu, katon rajassa, telkku. Vähänhän se vielä hyppää silmille, mutta ei sen väliä kunhan ei tipu niskaan.

Töllö, telkku, töllötin. Me ysärin lapset emme osaa ilman sitä olla, vaikka jossain olen kuullut, että mökillä pitää irtautua tekniikasta. Pah, sanon minä, kukin tyylillään. Jos haluamme katsoa lauantai-illan saunan jälkeen Selviytyjät, niin myös teemme. Telkkari löytyy siis jo myös Möksältä, ja vielä syntisen suurella näytöllä. Aparaatti on hakenut paikkaansa koko talven. Ehkä se olisi huomaamattomampi seinällä? Sisustukseen on nimittäin auttamattomasti liian moderni, vaikka ei uusinta tekniikkaa edustakkaan. Saisikohan jostain vielä kuvaputkitelkkarin tekopuisella kuorella..? Sellaisen löytymistä odotellessa seinä kuulosti parhaalta vaihtoehdolta. Ainut ongelma oli vain se, että TV on mallia raskas. Todella raskas. Mies kuitenkin lupasi, että huoli pois, hän kyllä tekee telineen, joka kestää. Näin kävi, toki sen kestämisen näyttää vasta aika. Vähän piti huutaa, kun punnerrettiin kahdestaan telkku katonrajaan, mutta siellä se nyt on.

Oma tupa oma lupa. Möksällä saa näyttää, noh, mökkimäiseltä. Ainakin nyt tuntuu siltä.

Mökissä tehtiin muutenkin kevätsiivous, sillä lisääntyvä valo paljasti armottomasti kaiken pölyn ja lian. En löytänyt siivotessa kuin yhdet hiirenkakat, joten täytyy olla tyytyväinen ja toivoa, että Möksän sisätilat eivät jatkossakaan houkuttele jyrsijöitä. Ikkunatkin tuli pestyä ja verhot vaihdettua. Illaksi lämmiteltiin palju ja sauna. Tällä kertaa kokeiltiin kahden saunomisen taktiikkaa, sillä mökissä siivoillessa meni niin pitkään, että saunomiselle (ennen Selviytyjiä) olisi jäänyt aikaa vain puolitoista tuntia. Eihän se riitä mihinkään. Siispä saunoimme kaksi kertaa ja tällä kertaa täysi kuukin loi meille loistettaan.

Maaliskuu maata näyttää…

Minä hupsu otin videon pystysuunnassa, mutta tässä siis ahkerat aamuvuorolaiset hommissa.

… ja muurahaisia. Hämmästykseksemme muurahaiset olivat jo tulleet keon pinnalle ahertamaan. Mies teki tämän havainnon sunnuntaina. Eipä olisi paljon hienompi ilma olla, onneksi sääennustus, joka oli luvannut pilvistä, oli jälleen väärässä. Heräiltyämme aamusta oli heti päästävä ulkoilemaan. Lähdimmekin jäätä pitkin läheiselle purjeseuran taukopaikalle, josta kävelimme sitten osittain maata pitkin takaisin. Iloksemme polun varressa olevista kuusista alkoi kuulumaan kummallista pupellusta ja oksien ratinaa. En ole ennen nähnyt orava laumaa (onko neljä jo lauma?), mutta nyt olen. Kurret jahtasivat toisiaan pitkin puita, välillä pysähtyen ihmettelemään meitä. Ah, kevät ja luonto. Hymyni oli korvasta korvaan.

Mitä te tuijotatte! Tässä on nyt kevätkisat käynnissä.

Möksällä odottivatkin sitten kaksi ikävämpää velvoitetta ennen iltapäiväpaljuun menoa. Huussissa tilanne oli se, että keko hivelee rystysiä pyyhkiessä. On siis aika tyhjennyksen, vaikka miehen mielestä ongelman yksinkertaisin ratkaisu olisi nostaa peffaa korkeammalle. Ei ole muuten kovinkaan kätevä tuollainen wc-istuimen näköinen kompostoiva käymälä talvikäytössä, koska neste jäätyy ja kovettaa kaiken yhdeksi isoksi kakkajäämöykyksi. Tyhjennykseen tarvittiin tällä kertaa avuksi myös yökkivä isäntä parka. Huussitilanne vaatii siis parannusta (lue: rahaa ja aikaa). Viimein tyhjennys kuitenkin onnistui, ei enempää siitä asiasta.

Olen aikaisemmin kertonut pihalla olevien kesäasukkaiden kodeista. Linnunpöntötkin olivat keväthuoltoa vailla. Olin kysellyt etukäteen vinkkejä pönttöjen siistimiseen, kumihanskat ja hengityssuojain olisivat kuulemma pakolliset varusteet. Ryhdyinkin toimeen niillä varustautuneena. Linnuilla on paljon loiseläimiä, enkä todellakaan halunnut niistä yhtään itseeni. Näin jälkikäteen täytyy todeta, että oli hyvä, että huoltohommiin aloin. Yhdestä pöntöstä puuttui kansi kokonaan, ei siis kelpaa enää kodiksi. Muissa kolmessa pöntössä oli useampi pesä päällekkäin ja yhdestä löytyi lisäksi poikasten jäänteet. Sniiisk ja nyyh. Luonto on kaunis ja julma yhtä aikaa.

Kaunista on, vaikka tämä lenkkipolku taitaa jo kohtapuoliin sulaa.

Kylläpä kuuma kylpy kutsuikin noiden hommien jälkeen, kelpasi taas auringon paisteessa kelluskella. Aina mökkeily ei ole hauskaa, mutta tämä viikonloppu meni kyllä niin nappiin, kun olla ja voi. Sunnuntai-iltapäivän kruunasi vielä päiväunet puhtaassa mökissä ennen paluuta arkeen.

Terveiset Äänekosken Sumiaisista, Rannankylältä, meidän Möksältä!

2 Kommentit tuotteelle “Siivousta ja sisustusta

  1. Kylläpä möksä näyttääkin viihtyisältä ja siistiltä! Ihanaa,että kevätsiivous huomioi myös lintujen ”asunnot” 😄

    • Heh, hetken se näytti, nyt on taas roskaa lattialla, mutta tunnelma on tärkein. 😀 Lintujen kodeissa onkin jo käynyt katsojia, mutta ihan varmoja ei vielä olla joko joku on muuttanut sisään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*