Valon pisaroita

Valon pisaroita

Satelee. Taivaalta tipahtelee pienen pieniä vesipisaroita, jotka hiljalleen sulattavat lumen kevään tieltä. Taivas ja maa ovat vielä samaa sävyä. Pian lumen on kuitenkin taas aika väistyä. Mielessä alkaa jo vilistä suunnitelmia siitä, mitä tänä keväänä istuttaisi ja minne. Kuulemma nyt olisi jo korkea aika aloittaa taimien kasvatus. Ennen en ole siihen oikein ehtinyt, ehtisinkö nyt? Sanotaan, että olisi hyvä elää hetkessä, miettimättä tulevaa tai murehtimatta mennyttä. Tässä hetkessä sataa vettä valkoiselta taivaalta valkoiseen maahan. Hyvä niin.

Pilkillä

En aio murehtia mennyttä, vaan iloita siitä. Tämäkin kevättalvi Möksällä toi monia hienoja hetkiä mukanaan. Pääsimme pilkille! Viimein sattui niin, että pilkkivälineet muistuivat mukaan, ja haimme vielä lähikaupasta pilkkitoukkiakin. Aurinko paistoi täydeltä taivaalta. Muutamia vuosia sitten en voinut ymmärtää, kuinka kukaan täysjärkinen voisi istua tuntikausia tuijottamassa jäässä olevaa reikää. Nyt ymmärrän, että juuri sitä tarvitaan pysyäkseen täysjärkisenä. Kalaa emme taaskaan saaneet, olimme liikkeellä ilmeisesti väärään kellonaikaan. On muuten melkoista salatiedettä, miten ja missä se kala liikkuu.

Kaakao jäi tällä kertaa terästämättä. Onneksi eväät oli taas matkassa, nälkä jäisi jos pitäisi meidän kalansaaliilla elää.

Talvinen mattopyykki

Tänä keväänä saatavilla oli tehokas siivouskaveri, nimittäin pakkanen. Helmi-maaliskuun taitteessa pakkanen paukkui sellaisissa lukemissa, että päätimme laittaa mökin kylmilleen noin viikon ajaksi. Pakkanen tuhoaa tehokkaasti mahdolliset pöpöt, tuholaiset sun muut öttimöntiäiset. Se tappoi tehokkaasti myös viherkasvin, jonka unohdin ottaa kotiin kylmän kauden ajaksi. Pakkaslumikin on muuten hyvä siivousapuri. Minulla on Möksällä yksi lankamatto, jota ei oikein viitsi alkaa pesemään vedellä. Lumiharjaus onkin oiva keino saada matosta raikas. On hyvä muistaa, että maton kannattaa antaa jäähtyä ennen harjausta, jos sen tuo ulos lämpimästä sisäilmasta. Näin lumi ei sula mattoon koskiessaan. Harjauksen jälkeen matto tampataan hyvin lumesta ennen sisälle viemistä.

Matto sai lumipesun. Meidän harja on näköjään ollut kovalla käytöllä ja alkaa vedellä viimeisiään.

Puiden harvennusta

Kevättalvi on myös oikea aika kaataa puita, jos sellaiselle on tarvetta. Meidän mökkinaapurustossa saha onkin laulanut vuorollaan lähes jokaisessa pihassa. Meilläkin kaadettiin muutamia puita. Jokaisen puun kohdalla käydään tarkkaa harkintaa, kaadetaanko vai säästetäänkö. Tällä kertaa kaadoimme puita, joista varisee paljon lehtiä pihalle. Osassa oli jo lahovikaa, joten oli hyvä että puut kaadettiin, ennen kuin ne kaatuivat itse. Kevättalvi on hyvää aikaa kaataa rannassa olevia puita, koska jäälle kaataessa ei ole niin paljon varottavia asioita tai vaaraa konkeloon jäämisestä.

Pehmeitä löylyjä

Meillä saunotaan ahkerasti ympäri vuoden, ja se tarkoittaa sitä, että kiuaskivet ovat kovalla kulutuksella. Kivien vaihtoa suositellaan vuoden välein. Kaikkia kiviä ei tietysti tarvitse joka kerta vaihtaa. Meillä oli nyt viimeksi melko pienet kivet. Täydellisten löylyjen metsästäjänä ajattelin, että tällä kertaa voisi kokeilla isompia. Siispä tällä kertaa kaikki kivet menivät vaihtoon.

Meillä kun on tuo kätevä isäntä, niin pyysin häntä tekemään kiukaan hormiin kiinnitettävän kivikorin, jotta saisimme hormista hohkaavan lämmön hyötykäyttöön. Kivikoriin sopi hyvin pienemmät kiuaskivet. Yhteensä kiukaassa on nyt 40 kg Harvian isoja ja 20 kg pienempiä kiuaskiviä. Vielä vähän pitää lisätä, että kivikori on kokonaan täynnä. Löylyt on jo kokeiltu ja pehmeiksi todettu.

Hiukan aluksi hirvitti suuri kivimäärä, aiemmin kiukaassa on ollut noin 35 kg kiviä. Kaikki kuitenkin näyttäisi toimivan niin kuin pitääkin.

Täytyy myöntää, että vähän huvittaa se, että artikkelin alussa kerron muistelevani hienoja hetkiä ja sitten kerron erilaisista pikkuaskareista, mitä olemme tehneet. Minkäs teet, Möksällä puuhastelu on mukavaa. Siellä työ ei tunnu työltä, ja hetket ovat painuneet mieleen hienoina. Jotenkin kai se vastaa kaipuuseen palata perusasioiden äärelle, saada tehdä jotain omilla käsillä ja nähdä työn tulos. Olla poissa älylaitteiden välittömästä vaikutuspiiristä, tai ainakin unohtaa ne päivän ajaksi.

Terveiset Äänekosken Sumiaisista, Rannankylältä, meidän Möksältä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*